Voorzittertje nr. 1

Weeskinderen uit Tholen op transport naar Frederiksoord

Hoogstraat met stadhuis en weeshuis

In de Hoogstraat te Tholen was vroeger links van het stadhuis het weeshuis gevestigd.

Omdat de kosten te hoog werden heeft het bestuur 200 jaar geleden besloten om de weeskinderen naar de Koloniën van de Maatschappij van Weldadigheid in Frederiksoord te sturen.

Een uitgebreid artikel door Albert Kort over het grote transport van 1823 kun je vinden in ons jaarboek uit 2009.

Onlangs had ik een ontmoeting met Carla de Vogel, een afstammelinge van één van deze wezen. Haar betovergrootvader Cornelis de Vogel werd in 1824 op 11-jarige leeftijd als ‘nazending’ naar Frederiksoord gestuurd.

Bij het bereiken van de meerderjarige leeftijd was men vrij om te vertrekken. Cornelis de Vogel is in Drente gebleven, maar ook zijn velen weer naar Tholen teruggekeerd.

Carla had enkele afdrukken van documenten uit de betreffende periode bij zich. Het betreft de geboorteakte van 23 januari 1813 (in het Frans!) en een brief van de Regenten van de Wezen en Armen, gedateerd 12 januari 1835, met de toestemming voor zijn ontslag.

Carla is sinds enkele jaren gids in de voormalige kolonie Frederiksoord.

Een bezoek aan Frederiksoord is volgens onze secretaris Piet Quist zeer de moeite waard. Hij bezocht de proefkolonie afgelopen voorjaar.

Neem in elk geval een kijkje op hun mooie website proefkolonie.nl, en wellicht valt een bezoek te combineren met een vakantie in het noorden van het land.

Ben je zelf een afstammeling van één van deze weeskinderen? Aarzel dan niet om onderaan dit artikel een berichtje te plaatsen!

Geboorteakte
Toestemming voor ontslag

5 reacties

 1. Op de website proefkolonie.nl gezocht naar alle plaatsnamen op het eiland.
  Bijzonder is dat Tholen 251 treffers heeft, Poortvliet 2, Stavenisse 5 en Sint-Maartensdijk 1; overige plaatsen op het eiland geen.

  1. Dus dat bevestigt dat het voornamelijk om het weeshuis in Tholen ging. Toch interessant om te weten hoe de kinderen uit de andere dorpen er terecht zijn gekomen.

   1. Was erg onder de indruk van dit artikel nav onze ontmoeting vorige maand en vind ‘t een eerbetoon aan m’n betovergrootvader Cornelis de Vogel en alle andere weeskinderen uit Tholen en omgeving.
    In ‘t bezoekerscentrum van “ Grenzenloos enzo” in Doldersum wordt heel specifiek ‘ t verhaal van Cornelis de Vogel verteld.
    Ad, hartelijk dank.
    Met vriendelijke groet,
    Carla de Vogel
    Westerbork

 2. Prima initiatief om langs deze weg nazaten van de vroegere weeskinderen op te sporen. Wie weet hebben velen een interessant verhaal te schrijven. Wellicht beschikken sommigen nog over historisch materiaal.

  1. Albert, dankjewel voor je leuke reactie. Het zou inderdaad leuk zijn als we op deze manier meer afstammelingen van de weeskinderen weten te bereiken. Ik realiseer me nu overigens dat ik verzuimd heb je naam in het artikel te vermelden. Dat zal ik zometeen nog even rechtzetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *