Open Monumentendag

Zaterdag 11 september 2021

Namens de gemeente Tholen neemt de Heemkundekring de organisatie op zich van de jaarlijks terugkerende Open Monumentendag (OMD). Deze dag of dagen worden altijd georganiseerd in het tweede weekend van september en benadrukken ieder jaar een ander thema. Dit thema volgt het thema dat jaarlijks door de internationale monumentenorganisatie wordt vastgesteld.

Vorig jaar (2020) werd besloten de Open Monumentendag niet te organiseren wegens de gevolgen van de Coronapandemie. Voor dit jaar zetten we weer de schouders er onder, in de hoop en verwachting dat Corona geen roet in het eten zal gooien.

Het thema van dit jaar luidt: Mijn monument is jouw monument. Hierbij is het de bedoeling om monumenten toegankelijk te maken voor iedereen, zonder onderscheid in leeftijd, etniciteit of handicap.

De organisatie van Open Monumentendag wordt opgezet in samenwerking met alle monumenthouders en cultuurhistorische groepen in de gemeente op basis van vrijwilligheid.

Op de landelijke site van Open Monumentendag  worden alle monumenten getoond, die zich zaterdag 11 september 2021 openstellen voor bezoek. Tijdens de dag zelf zijn deze monumenten herkenbaar aan de OMD-vlag, die daar zal wapperen. Toegang is die dag altijd gratis.

Ondanks dat sommige monumenthouders terughoudend zijn om dit jaar hun monument weer open te stellen, zijn er ook een aantal nieuwe initiatieven te melden.

Naast de door de Heemkundekring ontwikkelde fiets- en wandelroutes kan dit jaar voor het eerst een bezoek gebracht worden aan het kasteelterrein in Sint-Maartensdijk, aan boerderij Welgelegen in Tholen en aan de van de sloophamer geredde boerderij De Grote Muiterij in Sint-Annaland.

Op 11 september 2021 zal bij het gemeentehuis de OMD-vlag ten top gehesen worden.

De opening zal die dag plaatsvinden door wethouder Peter Hoek op het kasteelterrein van Sint-Maartensdijk, aanvang half tien. Iedereen is hier welkom, echter wel met inachtneming van de dan geldende Coronamaatregelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *