0 reacties

  1. Heel leuk om deze foto’s tezien. Onze fietsen kwamen van Duine vandaan en ook mijn rolschaatsen en kunstschaatsen kochten we daar. De Goffau herinner ik me ook goed.

  2. Voor bestuur een leden van de Heemkundekring hopen wij dat een echt Nieuw jaar zal worden. Een nieuw jaar, met daarin allerlei interessante oude geschiedenis. Dat mag over van alles gaan: cultuur, bebouwing, landschappen, personen, dialect, alles wat onze oorsprong betreft.
    Jammer dat 2020 op deze ongewenste manier verliep, gelukkig werd dat niet door mensenhanden bepaald, die mensenhanden die we elkaar op dit moment niet eens mogen geven.
    Maar toch, er komen betere tijden , ook wat betreft die oude tijden. Succes bij alle taken die het bestuur op zich genomen heeft, en waarvan de leden genieten!
    Blijf gezond!

  3. Beste Piet en Kees en allen die er verder aan mee hebben gewerkt,
    Hartelijk dank voor het mooie jaarboek 2020 met de drie interessante artikelen. Echt zeer de moeite waard om te lezen en kennis van te nemen. Leuk dat ik het schilderij van de Kapoenhof tegen kwam.

  4. Mooie foto’s van een prachtig ambacht. Hartelijk dank! Als kind stond ik dikwijls bij Smid Gebraad aan de Bakstraat in Tholen te kijken. Smid De Goffau heeft voor ons nieuwbouw huis aan de Schoolstraat 10 in Poortvliet, momenteel pastorie van de Hervormde Gemeente, op beide schoorstenen , in 1981 prachtige, kwalitatief uitstekende kappen gemaakt, onder andere met een windwijzer. Ze staan daar nog in weer en wind te pronken!

  5. Beste Redactie, Eindelijk de tijd genomen om het Jaarboek door te lezen. En er van genoten. Interessante onderwerpen, mooie illustraties. Ik kan me verhalen herinneren van een vriend die over een mussengilde op Schouwen Duiveland vertelde. Ik denk dat het nu ook ter ziele is, ga het nog eens informeren.
    De prent op pagina 53 van het Kroonwerk Slickenburg kochten wij jaren geleden bij een antiquair. Mooi om te lezen wat we nu , in ons appartement daar vlak tegenover, nu in ons bezit hebben.
    Nogmaals complimenten en hopelijk komt in de toekomst alles weer op de rails zodat we nog meer kunnen genieten van ons verleden!
    Groeten Jopie Meerman

  6. Mooi plaatje; toen waren de winters nog winters. Is dit de winter van 1927/1928? De brug lag er al wel, maar werd nog niet gebruikt? Of is in een later jaar de brug afgesloten geweest, waarbij de veerpont weer werd ingezet?

    Wie kan mij meer vertellen?

  7. hoi Ad,
    bij het openen van de mail zag ik ’n paar foute namen staan n.l. Bolier- van Bezooijen en Verkerke – van Bezooijen
    hierboven staan ze wel goed, dus zal het wel goed komen ee.
    grt.Plony

    1. Om een of andere reden had ik de namen verward. Na publiceren zag ik het gelijk en dus onmiddellijk aangepast. Bedankt voor je reactie! Groet, Ad

  8. BESTE AD,
    Leuk geschreven, en goed leesbaar, dit artikel.
    ik heb al suggesties voor een volgende, ter voorbereiding wat en waarom we gaan restaureren.
    vraagje,
    heb jij voor mij misschien twee foto’s op zo groot mogelijke resolutie,
    namelijk de eerste foto van eerste serie met het z-o aanzicht van de boerderij met het schaap erop. en die met Daan geertje Antje en bram Moerland.
    ik zal desgewenst ook een analyse geven van de foto’s zoals een bouwhistoricus het zou bekijken.
    voor de correspondentie in de toekomst kun je wat mij betreft het beste de volgende gebruiken vers van de pers daarom.
    hans@grotemuiterij.nl
    dan hou ik de zakelijk email ook wat meer gescheiden. alvast bedankt.

    mvg Hans Smeenk

    ,

    1. Bedankt Hans. De foto’s komen eraan. Volgens de aantekeningen is de foto van de broers en zus Moerland genomen aan de Oostvest in Sint-Maartensdijk. Dat zal ik nog dubbelchecken.

  9. Ik hoorde dat mijn oud-klasgenoot Adrie Geluk inmiddels niet meer op de boerderij woont maar z’n zoon. De tekst is aangepast.

    1. Ik zal het doorgeven aan de organisator. We hebben overigens i.v.m. de benodigde 1,5 meter afstand extra ruimte geregeld bij de Wellevaete. Hierdoor kunnen we circa 55 mensen ontvangen. Laat dat je dus niet weerhouden om te genieten van een informatief avondje!

  10. Op aangeven van Kees Fase is het onderschrift bij de rechtse foto onder de Inleiding aangepast.
    De personen zijn Dies Dorst (1882-1962) met zijn dochter Nel (1922-2005).
    De foto dateert dus van ergens eind jaren 20 van de vorige eeuw.
    De boerderij op de achtergrond is uiteraard de Grote Muiterij.

  11. Van Gemeentearchief Tholen ontvingen we nog een zeer oude foto van de Grote Muiterij. Hiervoor onze hartelijke dank. De foto hebben we toegevoegd bij de eerste slideshow van het artikel. Op de foto bestaat de stalgevel nog uit houten planken wat de foto dateert op rond 1900.

  12. Op de website proefkolonie.nl gezocht naar alle plaatsnamen op het eiland.
    Bijzonder is dat Tholen 251 treffers heeft, Poortvliet 2, Stavenisse 5 en Sint-Maartensdijk 1; overige plaatsen op het eiland geen.

    1. Dus dat bevestigt dat het voornamelijk om het weeshuis in Tholen ging. Toch interessant om te weten hoe de kinderen uit de andere dorpen er terecht zijn gekomen.

      1. Was erg onder de indruk van dit artikel nav onze ontmoeting vorige maand en vind ‘t een eerbetoon aan m’n betovergrootvader Cornelis de Vogel en alle andere weeskinderen uit Tholen en omgeving.
        In ‘t bezoekerscentrum van “ Grenzenloos enzo” in Doldersum wordt heel specifiek ‘ t verhaal van Cornelis de Vogel verteld.
        Ad, hartelijk dank.
        Met vriendelijke groet,
        Carla de Vogel
        Westerbork

  13. Prima initiatief om langs deze weg nazaten van de vroegere weeskinderen op te sporen. Wie weet hebben velen een interessant verhaal te schrijven. Wellicht beschikken sommigen nog over historisch materiaal.

    1. Albert, dankjewel voor je leuke reactie. Het zou inderdaad leuk zijn als we op deze manier meer afstammelingen van de weeskinderen weten te bereiken. Ik realiseer me nu overigens dat ik verzuimd heb je naam in het artikel te vermelden. Dat zal ik zometeen nog even rechtzetten.

    1. Probleem opgelost. Voor iets andere fotogalerij gekozen. Om de omschrijving te zien moet je even met de muis over de foto bewegen.

  14. Ten opzichte van de tweede versie zijn onder Tholen twee monumenten toegevoegd: Boerderij Welgelegen en de Christelijk Gereformeerde Kerk

  15. Beste mensen van de heemkunde kring.
    Wat een goed werk. De geschiedenis blijft zo in het continuüm van de tijd. Oud en nieuw samen in gebruik.
    Ik woon in de julianastraat 35 Stavenisse en ben benieuwd wanneer jullie daar langs komen.
    Ik zou het heel leuk vinden als de drie huisjes on het rijtje daar op jullie permanente lijst blijven.
    Antwoor even als jullie langs komen, dan zet ik de koffie klaar.
    paulus_dorlas@hotmail.com

  16. Paulus, dankjewel voor de leuke reactie. We zijn van plan om volgende week donderdagmiddag 8 december een rondje over het dorp te maken.

    1. Dat is niu jammer.
      De volgende week ben ik de hele week weg.
      Maar als je langs komt, vergeet dan niet goed naar die drie huisjes in de julianastraat te kijken.
      Op de kopgevel van nr 35 staat een zonnewijzer. Die, vooralsnog, ook aangeeft wanneer herfst lente en zomer beginnen..
      Ik xou het heel leuk vinden als ook de heemkunde vereniging dit huisje op een beschermingslijst zou zetten.

  17. Bovenste foto is van na de oorlog in 1946 of 1947 gemaakt op het gemeentesecretarie van Scherpenisse. Op de achtergrond staan de wetboeken in de schappen, en op het bureau liggen de stempels van de gemeente.
    De personen zijn v.l.n.r. 1. Barend Verkerke. 2.André Kievit of Wouter an der Graaff. 3. Lambrecht de Graaf 1919-1988. 4. A. L. C. van Doorn gemeentesecretaris 1911-2001. 5. Jan Wondergem gemeenteveldwachter met opzijn pet het wapen van Scherpenisse.

  18. Met veel interesse heb ik het Jaarboek 2022 doorgelezen en bekeken. Het ziet er bijzonder goed uit en geeft veel informatie. Dank je wel voor de inzet van alle medewerkers aan dit prachtig stuk documentatie over Tholen.

  19. Mooi verslag van een mooie avond; een initiatief dat duidelijk de doelstellingen van de heemkundekring benadrukt.