0 reacties

 1. Heel leuk om deze foto’s tezien. Onze fietsen kwamen van Duine vandaan en ook mijn rolschaatsen en kunstschaatsen kochten we daar. De Goffau herinner ik me ook goed.

 2. Voor bestuur een leden van de Heemkundekring hopen wij dat een echt Nieuw jaar zal worden. Een nieuw jaar, met daarin allerlei interessante oude geschiedenis. Dat mag over van alles gaan: cultuur, bebouwing, landschappen, personen, dialect, alles wat onze oorsprong betreft.
  Jammer dat 2020 op deze ongewenste manier verliep, gelukkig werd dat niet door mensenhanden bepaald, die mensenhanden die we elkaar op dit moment niet eens mogen geven.
  Maar toch, er komen betere tijden , ook wat betreft die oude tijden. Succes bij alle taken die het bestuur op zich genomen heeft, en waarvan de leden genieten!
  Blijf gezond!

 3. Beste Piet en Kees en allen die er verder aan mee hebben gewerkt,
  Hartelijk dank voor het mooie jaarboek 2020 met de drie interessante artikelen. Echt zeer de moeite waard om te lezen en kennis van te nemen. Leuk dat ik het schilderij van de Kapoenhof tegen kwam.

 4. Mooie foto’s van een prachtig ambacht. Hartelijk dank! Als kind stond ik dikwijls bij Smid Gebraad aan de Bakstraat in Tholen te kijken. Smid De Goffau heeft voor ons nieuwbouw huis aan de Schoolstraat 10 in Poortvliet, momenteel pastorie van de Hervormde Gemeente, op beide schoorstenen , in 1981 prachtige, kwalitatief uitstekende kappen gemaakt, onder andere met een windwijzer. Ze staan daar nog in weer en wind te pronken!

 5. Beste Redactie, Eindelijk de tijd genomen om het Jaarboek door te lezen. En er van genoten. Interessante onderwerpen, mooie illustraties. Ik kan me verhalen herinneren van een vriend die over een mussengilde op Schouwen Duiveland vertelde. Ik denk dat het nu ook ter ziele is, ga het nog eens informeren.
  De prent op pagina 53 van het Kroonwerk Slickenburg kochten wij jaren geleden bij een antiquair. Mooi om te lezen wat we nu , in ons appartement daar vlak tegenover, nu in ons bezit hebben.
  Nogmaals complimenten en hopelijk komt in de toekomst alles weer op de rails zodat we nog meer kunnen genieten van ons verleden!
  Groeten Jopie Meerman

 6. Mooi plaatje; toen waren de winters nog winters. Is dit de winter van 1927/1928? De brug lag er al wel, maar werd nog niet gebruikt? Of is in een later jaar de brug afgesloten geweest, waarbij de veerpont weer werd ingezet?

  Wie kan mij meer vertellen?

 7. BESTE AD,
  Leuk geschreven, en goed leesbaar, dit artikel.
  ik heb al suggesties voor een volgende, ter voorbereiding wat en waarom we gaan restaureren.
  vraagje,
  heb jij voor mij misschien twee foto’s op zo groot mogelijke resolutie,
  namelijk de eerste foto van eerste serie met het z-o aanzicht van de boerderij met het schaap erop. en die met Daan geertje Antje en bram Moerland.
  ik zal desgewenst ook een analyse geven van de foto’s zoals een bouwhistoricus het zou bekijken.
  voor de correspondentie in de toekomst kun je wat mij betreft het beste de volgende gebruiken vers van de pers daarom.
  hans@grotemuiterij.nl
  dan hou ik de zakelijk email ook wat meer gescheiden. alvast bedankt.

  mvg Hans Smeenk

  ,

  1. Bedankt Hans. De foto’s komen eraan. Volgens de aantekeningen is de foto van de broers en zus Moerland genomen aan de Oostvest in Sint-Maartensdijk. Dat zal ik nog dubbelchecken.

 8. Ik hoorde dat mijn oud-klasgenoot Adrie Geluk inmiddels niet meer op de boerderij woont maar z’n zoon. De tekst is aangepast.

 9. Op aangeven van Kees Fase is het onderschrift bij de rechtse foto onder de Inleiding aangepast.
  De personen zijn Dies Dorst (1882-1962) met zijn dochter Nel (1922-2005).
  De foto dateert dus van ergens eind jaren 20 van de vorige eeuw.
  De boerderij op de achtergrond is uiteraard de Grote Muiterij.

 10. Van Gemeentearchief Tholen ontvingen we nog een zeer oude foto van de Grote Muiterij. Hiervoor onze hartelijke dank. De foto hebben we toegevoegd bij de eerste slideshow van het artikel. Op de foto bestaat de stalgevel nog uit houten planken wat de foto dateert op rond 1900.

 11. Op de website proefkolonie.nl gezocht naar alle plaatsnamen op het eiland.
  Bijzonder is dat Tholen 251 treffers heeft, Poortvliet 2, Stavenisse 5 en Sint-Maartensdijk 1; overige plaatsen op het eiland geen.

  1. Dus dat bevestigt dat het voornamelijk om het weeshuis in Tholen ging. Toch interessant om te weten hoe de kinderen uit de andere dorpen er terecht zijn gekomen.

   1. Was erg onder de indruk van dit artikel nav onze ontmoeting vorige maand en vind ‘t een eerbetoon aan m’n betovergrootvader Cornelis de Vogel en alle andere weeskinderen uit Tholen en omgeving.
    In ‘t bezoekerscentrum van “ Grenzenloos enzo” in Doldersum wordt heel specifiek ‘ t verhaal van Cornelis de Vogel verteld.
    Ad, hartelijk dank.
    Met vriendelijke groet,
    Carla de Vogel
    Westerbork

 12. Prima initiatief om langs deze weg nazaten van de vroegere weeskinderen op te sporen. Wie weet hebben velen een interessant verhaal te schrijven. Wellicht beschikken sommigen nog over historisch materiaal.

  1. Albert, dankjewel voor je leuke reactie. Het zou inderdaad leuk zijn als we op deze manier meer afstammelingen van de weeskinderen weten te bereiken. Ik realiseer me nu overigens dat ik verzuimd heb je naam in het artikel te vermelden. Dat zal ik zometeen nog even rechtzetten.

  1. Probleem opgelost. Voor iets andere fotogalerij gekozen. Om de omschrijving te zien moet je even met de muis over de foto bewegen.

 13. Ten opzichte van de tweede versie zijn onder Tholen twee monumenten toegevoegd: Boerderij Welgelegen en de Christelijk Gereformeerde Kerk

 14. Beste mensen van de heemkunde kring.
  Wat een goed werk. De geschiedenis blijft zo in het continuüm van de tijd. Oud en nieuw samen in gebruik.
  Ik woon in de julianastraat 35 Stavenisse en ben benieuwd wanneer jullie daar langs komen.
  Ik zou het heel leuk vinden als de drie huisjes on het rijtje daar op jullie permanente lijst blijven.
  Antwoor even als jullie langs komen, dan zet ik de koffie klaar.
  paulus_dorlas@hotmail.com

 15. Paulus, dankjewel voor de leuke reactie. We zijn van plan om volgende week donderdagmiddag 8 december een rondje over het dorp te maken.

  1. Dat is niu jammer.
   De volgende week ben ik de hele week weg.
   Maar als je langs komt, vergeet dan niet goed naar die drie huisjes in de julianastraat te kijken.
   Op de kopgevel van nr 35 staat een zonnewijzer. Die, vooralsnog, ook aangeeft wanneer herfst lente en zomer beginnen..
   Ik xou het heel leuk vinden als ook de heemkunde vereniging dit huisje op een beschermingslijst zou zetten.

 16. Bovenste foto is van na de oorlog in 1946 of 1947 gemaakt op het gemeentesecretarie van Scherpenisse. Op de achtergrond staan de wetboeken in de schappen, en op het bureau liggen de stempels van de gemeente.
  De personen zijn v.l.n.r. 1. Barend Verkerke. 2.André Kievit of Wouter an der Graaff. 3. Lambrecht de Graaf 1919-1988. 4. A. L. C. van Doorn gemeentesecretaris 1911-2001. 5. Jan Wondergem gemeenteveldwachter met opzijn pet het wapen van Scherpenisse.

 17. Met veel interesse heb ik het Jaarboek 2022 doorgelezen en bekeken. Het ziet er bijzonder goed uit en geeft veel informatie. Dank je wel voor de inzet van alle medewerkers aan dit prachtig stuk documentatie over Tholen.

 18. Mooi verslag van een mooie avond; een initiatief dat duidelijk de doelstellingen van de heemkundekring benadrukt.

 19. Dag ik ben er intussen achtergekomen door stamboomonderzoek van mijn familie dat de boerderij al in 1600 bestond onder de naam Polswerf / Polswerve. Peter Claess woonde er in 1649 en rond 1640 ook Abraham van Yewaerde een heel ver familie lid net groeten Winnie can Orrschot

 20. Hopelijk is ze nog niet gesloopt ik denk dat hier veel archeologische vondsten te vinden zijn en oude fundamenten. Zie ook mijn andere berichtje!

 21. Naar mijn mening is dit dus echt nonsense !
  Als zou een Willem Ketting een boerderij op nr. 6 (voor zijn dochter) gebouwd hebben ?
  De Kettinghoeve is van de familie Bierens, en staat verderop aan de andere kant van de weg op nr. 5
  De Kettingjoeve is gebouwd door Vermuyden of zijn vader of grootvader, In elk geval had Bartholomeus Vermuyden een vrouw die Catharina Ketting heette, waarnaar de boerderij is vernoemd. Oorspronkelijk gebouwd als ‘Buitenplaats overigens.Bartholomeus staat afgebeeld op de Zuid Afrikaanse Rand, het oude biljet..
  Ik kan het weten omdat ik e..e.a. als achterkleinkind van mijn 3e overgrootvader Cornelis Bierens heb bestudeerd. De Kettinghoeve staat ook als zijn bezit in zijn nalatenschap beschreven. Vele generaties Bierens hebben erop gewoond en gewerkt, en het is nog steeds familiebezit https://www.kettinghoeve.nl/contact/
  Overigens zullen er op die plaats oudere gebouwen hebben gestaan, er was een gracht omheen en het oude hek met de toegangspoort staan er nog steeds.

 22. Aanvulling : De stenen plaat ” Thuys Vermuyden ” is nog steeds iop het huis van nr. 5 ingemetseld !

 23. ik ben bezig met de geschiedenis van mijn voorouder Cornelis Jansz Blom die schoolmeester was in Sint Maartensdijk tot zijn dood in 1805. Nu heb ik gelezen dat hij twee psalmborden voor de kerk heeft geschilderd, zijn zoon Jan maakte er later nog een. Is er nog een afbeelding van deze borden?
  Ik zie graag uw reactie tegemoet

 24. Helaas staat hier niet het verslag van de vergadering van 18 oktober, maar van 19 april. Waar vind ik het verslag van de laatste vergadering?

 25. hallo Arie,
  inderdaad bij mijn rondgang zag ik ook de verschillende brievenbussen, leuk en afentoe even zoeken naar de klep.
  hier stond 1 gietijzeren bus op poot en op n betonblok van 15 cm.dik, dus die stond stevig. Maar ineens was hij inde ochtend verdwenen. Het spoor was goed tezien, hij was versleept en foetsie.
  de dief of dieven zagen er de ijzerwaarde in €€€€€ Dus dan de groene bus maar geplaatst.
  groet Plony Duijnhouwer

 26. Mooi verhaal Arie.
  Brengt herinneringen naar boven van weerbarstige brievenbussen toen ik als schooljongen kranten bezorgde in weer en wind. De Kleine Warde is natuurlijk ook een schrijnend voorbeeld van bekende historische gebouwen in het landschap die aan het verdwijnen zijn.

 27. Mooie momentopname Arie, en dat wat je bezorgde, was ook de moeite waard. De tijd dat de postbezorger zijn, er waren toen nog weinig vrouwen, vaste koffie-soms borreladresje had, is ook al lang geleden. toch weet ik het nog, Mijn grootouders van moeders kant woonden op ’t Oudeland, net buiten Tholen, en daar stond de deur wagenwijd open voor iedereen die voorbij kwam. Toen waren het twee arbeidershuisjes naast elkaar, en nu ik even nadenk, die hadden geen brievenbus! Wel een versnapering! Wat De Boswachter, want zo heet het nu, voor brievenbus heeft, weet ik niet. Moet er weer eens langs rijden.