Nationale Molendag 2022

De Korenbloem
De Korenbloem (1872) te Scherpenisse
De Nijverheid
De Nijverheid (1861) te Sint-Maartensdijk

Vanwege de Nationale Molendag heb ik afgelopen zaterdag 14 mei de molens van Scherpenisse en Sint-Maartensdijk bezichtigd. Beide molens draaiden. Door de uitgestoken vlaggen en het mooie weer deed het feestelijk aan. Dat werd in Sint-Maartensdijk nog versterkt doordat de wieken en balustrade met vlaggetjes waren versierd.

De ongeveer even oude monumenten (1861 en 1872) zijn zowel van buiten als van binnen een genot om naar te kijken. Buiten valt vooral op hoeveel kracht de wind uitoefent op de molen. Ook het metselwerk vlak onder de kap trekt de aandacht. Binnen zijn het de steile trapjes, het raderwerk, de behuizing van de molenstenen en de hijsinstallatie met het luik die opvallen. 

De Nijverheid in Sint-Maartensdijk (in de volksmond “de meule van Robbe”) dateert uit 1861 zoals recent is geconstateerd en niet uit 1868 zoals op de kap staat. De Korenbloem in Scherpenisse dateert uit 1872 en viert dit jaar dus haar 150-jarig bestaan!  Deze molen staat vrij ver van de weg af. Dit komt door een reglement uit 1838 waarin werd bepaald dat in verband met schrikachtige paarden er minimaal 45 meter afstand moest zijn tot de weg. Maar ook de afstand tot de dijk zal een rol hebben gespeeld. Dit en nog veel meer (technische) informatie kan worden gevonden op www.molendatabase.nl.

Een bezoek aan deze fraaie monumenten is zeker aan te raden. Hopelijk zijn ze ook op de Open Monumentendag (10 september) weer te bezichtigen. Trouwens, de molen in Scherpenisse is in principe elke zaterdag open. De molen in Sint-Maartensdijk is toegankelijk wanneer hij draait.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *