Lezing Ramp indrukwekkend!

De lezing op donderdagavond 16 februari in dorpshuis de Stove in Stavenisse was met een kleine honderd bezoekers druk bezocht.

Onze sprekers Kees Slager, Flip de Rijke en Bram Stoutjesdijk wisten hun gehoor van begin tot eind te boeien. Het was indrukwekkend en zeer informatief.

Kees Slager zou wel de nestor van onze geschiedschrijving kunnen worden genoemd. Zijn meest recente boek “Tholen” (2017) beschrijft op boeiende wijze de geschiedenis van het eiland Tholen. 

De boeken “De Ramp, een reconstructie” (1992) en “Watersnood” (2010) gaan over de vele watersnoden en in het bijzonder de Ramp van 1953 die Zuid-West Nederland hebben getroffen.

Van Bram Stoutjesdijk is een ooggetuigeverslag in en om de Hervormde kerk op video vastgelegd.

Flip de Rijke is de grote animator van het Watersnoodhuis en beschikt over een grote hoeveelheid informatie over de Ramp.

Zoals van een goed journalist mag worden verwacht was de invalshoek van Kees Slager kritisch. Hij toonde op overtuigende wijze aan dat de waterschappen in Brabant en Zeeland al geruime tijd van tevoren op de hoogte waren van de slechte toestand van de dijken, en desondanks niet in actie waren gekomen.

De video van Bram Stoutjesdijk deelde met ons de ervaringen en indrukken van een 19-jarige tijdens de eerste uren van de Ramp. Het stranden met zijn auto in de Postweg, de vlucht de kerktoren in, en het lange wachten in het donker.

Flip de Rijke hield aan de hand van een mooie presentatie een boeiend verhaal over de vele aspecten van de Ramp. Hierbij was ook aandacht voor de verslaggeving (de bijbel in de kroonluchter) en de nadelige gevolgen van het zout voor de landbouw. Interessant was ook de notie dat niet alleen de zeedijken maar ook vele binnendijken in slechte staat verkeerden en zijn doorgebroken.

Kortom, een geslaagde avond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *