Lezing geheimagenten een succes!

Vorige slide
Volgende slide

De lezing over geheimagenten op Tholen in de Tweede Wereldoorlog werd goed bezocht. Een kleine 40 bezoekers hadden ondanks het slechte weer de weg naar de Wellevaete in Sint-Annaland weten te vinden.

Victor van Haeren en Gerard van Loenen schetsten op boeiende wijze een beeld van de pilotenroutes begin 1945 van bezet gebied naar het bevrijde zuiden.

Naarmate de oorlog vorderde was er een steeds grotere behoefte aan ervaren piloten. Ondanks de aanzienlijke risico’s was het de moeite waard om neergeschoten piloten uit bezet gebied naar de vrije wereld te vervoeren.

De Engelse inlichtingendienst IS9 speelde een belangrijke rol bij het organiseren van deze bevrijdingsacties.

Onderdeel van deze organisatie was het trainen van verzetsmensen. Zij moesten ervaring opdoen met onder moeilijke omstandigheden snel stromende rivieren over te steken. Dat moest in het donker gebeuren en vaak onder dreiging van beschietingen door de Duitsers.

 

Deze trainingen werden vanwege de unieke ligging in Tholen gegeven. De vaders van de sprekers hebben hier destijds ook hun trainingen gevolgd.

De sprekers hadden hiervoor bewijs gevonden in de aantekeningen van hun vaders en de schaarse IS9-archieven waarin sprake was van een boat school in Tholen.

Waar de locatie van die boat school dan precies was bleef tot voor kort onduidelijk. Het Gemeentearchief heeft echter recent hiervoor bewijzen gevonden.

In het archief zijn documenten gevonden waaruit blijkt dat een mosselloods aan de Contr’Escarpe in december 1944 is gevorderd voor dit doel. Tegelijkertijd is ook een woonhuis gevorderd voor de inkwartiering van officieren. Waar de overige personen waren gehuisvest is nog niet achterhaald.

Al met al een interessant stukje uit de geschiedenis van Tholen waarover tot voor kort niets bekend was.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *