Heemkundekring in de pers
De afgelopen dagen werd in de media uitgebreid aandacht geschonken aan Heemkundekring Tholen.
Aanleiding was natuurlijk het fraaie jaarboek 2021 wat vorige week bij alle leden is bezorgd.
Het blijkt dat voorvallen uit het verleden ook vandaag bijzonder actueel kunnen zijn.
Dat blijkt uit de fraaie artikelen van Hans Zuurdeeg en Kees de Koning over respectievelijk lepra (melaatsheid) in de Middeleeuwen en cholera in 1866. Er blijken tal van overeenkomsten te zijn met de corona-pandemie waar we nu mee te maken hebben.
Daarnaast staan er interessante artikelen in over de familie Leconte, de oudst bekende bestrating op Tholen, een geheimzinnige moordzaak bij Stavenisse en Molen de Hoop in Tholen.
Het artikel van Martijn de Koning is online na te lezen via onderstaande links (het gaat om 1 artikel):
Maar lees vooral ook de Eendrachtbode van vorige week nog eens door. Behalve het mooie artikel over ons jaarboek (pag. 15) is er nog veel meer te lezen over de geschiedenis van Tholen. Je vindt er de aankondiging van een lezing over geheimagenten in WO2 op 15 februari in de Wellevaete (pag. 2).
In het artikel over de Oranjekamer wordt gesproken over de ontwikkeling van het kasteelterrein te Sint-Maartensdijk waar de Heemkundekring ook bij betrokken is (pag. 14). Wij hebben de Gemeente Tholen geadviseerd bij de inventarisatie van de oude graven in Stavenisse (pag. 14).
Tenslotte wordt vermeld dat het nieuwe seizoen van Museum de Meestoof in het teken zal staan van rouwrituelen. Het plan is dat in samenwerking met de Heemkundekring hierover een boekje wordt samengesteld (pag. 15).
Hebben we je interesse gewekt voor de geschiedenis van Tholen? Wordt dan lid en ondersteun daarmee onze activiteiten.