Gevonden muntje Bergen op Zoom

Nu de Sint weer terug naar Spanje is, hierbij een getuige van de in die tijd minder gewenste komst van Spanjaarden. We gaan terug naar de eerste decennia van de Tachtigjarige Oorlog. In 1588 vond het eerste beleg van Bergen op Zoom plaats. Doel van het Spaanse leger was om controle te krijgen over de monding van de Schelde om zo de toegang tot Antwerpen over zee te kunnen beheersen en veilig te stellen. En passant zou ook het eiland en de stad Tholen even ingenomen moeten worden, omdat het eiland en de restanten van Reimerswaal van groot strategisch belang waren.

Het leger van Parma deed een aanval op het eiland met een troepenmacht van 3.800 soldaten, bestaande uit musketiers en piekeniers. In het verslag van Jakob Baselius, predikant in Bergen op Zoom, wordt melding gemaakt van de mislukte aanslag op het eiland Tholen, waar bij Botshoofd het op het eiland gelegerde Staatse leger gedegen weerstand bood, geholpen door het wassende water van de Eendracht. De aanval werd afgeslagen, waarbij 200 Spaanse soldaten het leven lieten tegen slechts één slachtoffer aan Staatse zijde. Volgens andere verslagen zou het zelfs gaan om 400 slachtoffers.

Als stille getuige van de Spaanse aanwezigheid kwam na meer dan 400 jaar bovenstaande munt uit de bosgrond ten oosten van de oude vesting naar boven (in de bossen rond de Ruytershove). Nader onderzoek geeft aan dat het waarschijnlijk zal gaan om een Spaans 2-maravedi muntstuk, geslagen rond het jaar 1570. Naar hoe de munt daar terecht is gekomen, daar kunnen we alleen maar naar gissen. Wellicht dat een Spaanse soldaat hem is verloren tijdens het kampement rondom Bergen op Zoom, of wellicht zelfs tijdens de opmars naar de Eendracht in aanvang van de aanval op ons mooie eiland.

Onderstaand een beter herkenbaar voorbeeld van een 2-maravedi muntstuk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *