Bouwmanslust of Nieuwe Kettingshoeve

Een boerderij aan de Kettingdijk in Tholen

Ad de Graaf, met medewerking van Kees Fase

Ad de Graaf, met medewerking van Kees Fase

Een korte schets

Onlangs kreeg ik van mijn schoonzus uit Poortvliet een aantal oude foto’s van een boerderij. Ze waren afkomstig van haar ouders, maar ze kan ze niet meer vragen over welke boerderij het ging. Zelf wist ze ook niet welke boerderij het was.

In onze fotocollectie konden we onder Poortvliet niets vinden. Na uitbreiding van de  zoektocht bleek al snel dat het om Bouwmanslust of de Nieuwe Kettingshoeve aan de Kettingdijk in Tholen ging.

Bouwmanslust
Bouwmanslust (ca. 1927)

Op de foto staat eigenaar Karel Giljam met zijn hond. Hij is de overgrootvader van mijn schoonzus. Je ziet hier de stalkant van de schuur. De paarden staan rustig te grazen in de wei.

Bouwmanslust
Bouwmanslust (ca. 1927)

Op de foto staan van links naar rechts:

  1. Pieternella Wilhelmina Maria Giljam, geb. 26-9-1895, in 1930 getrouwd met Jacobus Laurens Elenbaas, timmerman en later carosseriebouwer in Poortvliet, grootmoeder van m’n schoonzus (dochter van 3)
  2. Karel Giljam (kleinzoon van 3), zoon van Domus Marinus Giljam
  3. Karel Giljam, de eigenaar van de boerderij, geb. 10-4-1869, getr. met Hendrina Quakkelaar
  4. Boudewijn Adriaan Giljam, geb. 22-3-1894 (zoon van 3)
  5. Jacob Karel Giljam, geb. 9-2-1893 (zoon van 3)

Links is de bakkeet. Aan de hoge kant van de schuur zijn geen mendeuren te zien. Deze zitten helemaal aan het eind, verscholen achter de bakkeet. Het donkere uitbouwsel aan het huis is een klompenhok? De ramen en de luiken zijn goed te zien.

Bouwmanslust luchtfoto
Bouwmanslust luchtfoto (ca. 1950)

Op de luchtfoto zijn zeer veel mooie details te zien. Op de voorgrond loopt een persoon met een kist op z’n schouder. Aan de mestvaalt (mistpit) staat het varkenshok. Op de mestvaalt wordt een Unimog geladen. Verder naar achteren is de drinkput te zien. Op het land wordt stro geladen op een wagen met luchtbanden, getrokken door 2 paarden. Achter de schuur nog net te zien een kar met houten wielen. Links achterin kun je de kippen zien lopen. Tussen de bomen hangt de was te drogen. Links voorin de bakkeet met een fiets ervoor. Op de hoek staat een vrouw te kijken. De waterput en het kelderraam aan de voorkant van het huis. De mendeuren zitten aan de voorkant van de schuur, naast het huis. Gezien de bandenwagen en de Unimog dateert de foto waarschijnlijk van rond 1950. Het Marshallplan leidde na de oorlog tot aanschaf op grote schaal van bandenwagens. De Unimog werd geproduceerd vanaf 1948.

Bouwmanslust
Bouwmanslust

Bovenstaande foto is van recentere datum. Het huis is inmiddels vervangen. De schuur staat er nog.

Op dit Bonneblad van ca. 1915  wordt de boerderij Nieuwe Kettingshoeve genoemd. De Kettinghoeve of Huis Vermuyden wordt hier Bouwmanslust genoemd. Dit laatste lijkt niet correct te zijn omdat zowel Nieuwe Kettingshoeve als Bouwmanslust betrekking  hebben op het huidige Kettingdijk nr. 6.

De boerderij is gelegen in de Oud Strijenpolder die onder Tholen valt. De Zanddijk is inmiddels afgegraven.

Veel informatie over de geschiedenis en bewoners van de boerderij is terug te vinden op de website Tholen-schakerloo.nl

Het gaat om Tholen II, deel 2. De boerderij wordt beschreven bij volgnummer 92 op de pagina’s 276 – 287.

Hier wordt genoemd een in 1669 door Willem Kettingh de Jonge nieuw gebouwde boerderij.

Ook is te lezen dat de uit Westkerke afkomstige familie Giljam vele generaties lang eigenaar is geweest van de boerderij.

Door het huwelijk van Adriaan Geluk met Martha Boudewijna Giljam is in de jaren vijftig de familie Geluk op de boerderij gekomen (Karel Geluk).

De huidige boerderij aan de Kettingdijk nr. 6 ziet er heel anders uit dan de oude boerderij.

De oude schuur is inmiddels ook afgebroken.

 

Bouwmanslust (2014)
Bouwmanslust (2014)

Zoals je kunt lezen op de website tholen-schakerloo.nl is er veel meer informatie beschikbaar over de historie van de boerderij.

Wat me leuk lijkt om nog toe te voegen is een aantal jaartallen, zoals bouwjaar van het huidige woonhuis en het jaar waarin de schuur is afgebroken.

Als je het weet laat het dan s.v.p even weten via een commentaar onderaan dit bericht of stuur een mailtje naar webmaster@heemkundetholen.nl

Overige op- en aanmerkingen zijn uiteraard ook van harte welkom.

Bronnen

  • Foto’s: Heemkundekring Tholen (incl. geschonken foto’s Gina de Graaf-Elenbaas)
  • Luchtfoto: LFD
  • Bonneblad: Ad de Graaf
  • Diverse informatie: Tholen-Schakerloo.nl (van de Velde)
  • Unimog: Wikipedia

5 reacties

  1. Ik hoorde dat mijn oud-klasgenoot Adrie Geluk inmiddels niet meer op de boerderij woont maar z’n zoon. De tekst is aangepast.

  2. Naar mijn mening is dit dus echt nonsense !
    Als zou een Willem Ketting een boerderij op nr. 6 (voor zijn dochter) gebouwd hebben ?
    De Kettinghoeve is van de familie Bierens, en staat verderop aan de andere kant van de weg op nr. 5
    De Kettingjoeve is gebouwd door Vermuyden of zijn vader of grootvader, In elk geval had Bartholomeus Vermuyden een vrouw die Catharina Ketting heette, waarnaar de boerderij is vernoemd. Oorspronkelijk gebouwd als ‘Buitenplaats overigens.Bartholomeus staat afgebeeld op de Zuid Afrikaanse Rand, het oude biljet..
    Ik kan het weten omdat ik e..e.a. als achterkleinkind van mijn 3e overgrootvader Cornelis Bierens heb bestudeerd. De Kettinghoeve staat ook als zijn bezit in zijn nalatenschap beschreven. Vele generaties Bierens hebben erop gewoond en gewerkt, en het is nog steeds familiebezit https://www.kettinghoeve.nl/contact/
    Overigens zullen er op die plaats oudere gebouwen hebben gestaan, er was een gracht omheen en het oude hek met de toegangspoort staan er nog steeds.

  3. Aanvulling : De stenen plaat ” Thuys Vermuyden ” is nog steeds iop het huis van nr. 5 ingemetseld !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *