Boeiende lezing Arie de Viet

Op uitnodiging van Heemkundekring Tholen gaf Arie de Viet op woensdagavond 3 mei in Haestinge een lezing over zijn nieuwe boek: Boerenzoon in het verzet, Piet Groenewege (1920-1942).

Arie belichtte een aantal interessante elementen van dit familiedrama zonder alle inhoud van zijn boek prijs te geven. Daarnaast was er veel aandacht voor de totstandkoming van het boek.

Piet Groenewege groeide op aan de Meliasweg op boerderij Ravensoord. Als student in Delft kwam hij in het verzet terecht. Hij werd echter al in 1941 gearresteerd en in 1942 gefusilleerd.

Zo vlak voor Dodenherdenking was het droeve en aangrijpende verhaal over Piet Groenewege bijzonder actueel.

Maar er was ook veel aandacht voor het schrijfproces en de zoektocht naar informatie. Arie wist daar met smaak over te vertellen.

 

Over de Tweede Wereldoorlog is al veel geschreven, maar de Heemkundekring juicht het toe dat met dit boek een stukje ‘kleine’ geschiedenis van Tholen is vastgelegd. Klein in de zin van aandacht voor de lotgevallen  van een enkele jongeman en het gezin waar hij toe behoorde.

Het is ook lovenswaardig dat veel boeken met behulp van sponsoring gratis zijn verstrekt aan schoolverlaters.  Het is belangrijk dat de jongere generaties bewust worden gemaakt van de streekgeschiedenis, en in dit geval wat oorlogen teweeg brengen.

Met meer dan 60 bezoekers was het een geslaagde bijeenkomst. Na afloop van het boeiende verhaal werd er nog druk nagepraat (zie foto’s hieronder).

Eén reactie

  1. Mooi verslag van een mooie avond; een initiatief dat duidelijk de doelstellingen van de heemkundekring benadrukt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *